Wilhelmina vetäytyy kilpaurheilusta

Majlen Fazerin ’Wilhelmina’ vetäytyy kilpaurheilusta

Tamma Wilhelmina (Indoctro x Bulat), jolla Sanna Backlund kilpaili menestyksekkäästi vielä tälläkin kaudella, on päätetty siirtää hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Vielä helmikuussa tamma kilpaili kansainvälisesti voitokkaasti Norjan Lilleströmissä, jossa se hallitsi aikaratsastusderbyä 140 cm:n tasolla. Maaliskuussa Aino Mastersissa tuli vielä sijoitus 140 cm:n luokassa.

Hevosen on kasvattanut Majlen Fazer, joka itse kilpaili menestyen kotimaisessa Grand Prix-sarjassa Wilhelminan emällä, Chocolate My Way:llä. Vuonna 2014 tehtiinkin Hangon SeaHorse Weekissä historiaa, kun Sanna Backlund ratsasti pääluokan ykköseksi Wilhelminalla. Tamman äiti Chocolate My Way voitti nimittäin Hangossa 1999 ratsastajanaan Wilhelminan omistaja, Majlen Fazer. Tiettävästi tämä on edelleen ainoa kerta, kun saman GP-osakilpailun ovat voittaneet eri vuosina äiti ja tytär. Voitto oli samalla Backlundille kolmas perättäinen Hangon gp-osakilpailussa.

Wilhelminan ja Hattel Horsen yhteinen tie on ollut pitkä. Vuonna 2003 syntynyt hevonen siirtyi talliin valmennukseen jo nuorena hevosena ja ensin sen kanssa kilpaili ennen Susanna Granrothia Hattel Horsen ratsuttajana toiminut Emilia Kerimaa. Sitten tamma kävi Granrothin kanssa kokeilemassa  muutamat kilpailut ennen siirtymistään lopulta Backlundin alle alkukaudesta 2012.

Tie menestykseen oli suhteellisen nopea ja sen jälkeen ”Miina” onkin kuulunut Sannan parhaisiin ja tärkeimpiin hevosiin aina näihin päiviin asti. Tamman terveyden kanssa on kuitenkin ollut jo pidempään haasteita. Vuoden 2016 Suomen Mestaruuskilpailuissa Wilhelmina ja Backlund ottivat hopeaa. Jo tuolloin kävivät mielessä ajatukset hevosen siirtämisestä pois huippu-urheilusta, mutta aina vain sitkeä tamma lunasti uudestaan paikkansa ykkösrivistä. Tästä Hevosurheilun artikkelista huokuvat nuo tuon ajan tunnelmat: https://hevosurheilu.fi/ratsastus/kotimaan-ratsastuskilpailut/ehrnrooth-evli-luikka-kultaan/

Helsinki International Horse Show oli tammalle aina erityinen paikka. Se menestyi siellä yleensä jopa epätavallisen hyvin. Tästä osoituksena vaikkapa juttu vuodelta 2016: http://hattelhorse.fi/blog/2016/10/31/hihs-wilhelmina-huippukunnossa/. Tätä poikkeuksellista menestystä ei voi selittää muulla kuin sekä ratsastajan että hevosen erityisellä voitontahdolla.

Viime kauden 2018 tamma oli lähes kokonaan pois radoilta, kuntoutettavana Hollannissa ja Belgiassa maailman parhaiden eläinlääkäreiden hoidossa. Se kuntoutuikin ja palasi vielä kerran voittokantaan ottamalla arvokkaan ykkössijan uskomattoman sekuntitrillerin jälkeen Norjan Lilleströmissä. SRL:n uutinen: https://www.ratsastus.fi/uutiset/backlund-ja-wilhelmina-140-voittoon-norjassa/. Järvenpään kansainvälinen kilpailu Aino Masters oli vuorossa maaliskuussa ja sieltäkin tuli sijoitus, mutta terveyshuolet palasivat.

Omistaja ja ratsastaja ovat nyt päättäneet, että on tullut aika kiittää Wilhelminaa näistä menestyksen ja ilon vuosista ja antaa sen siirtyä hyvin ansaitulle eläkkeelle huippu-urheilusta, takaisin syntymäkotiinsa Skogshultiin, Skåneen. Aika näyttää, voittaako eräänä päivänä Chocolate My Way:n tyttären varsa Hangon GP-osakilpailun.

Senioreiden SM:

  • 2016 II
  • 2017 III

Grand Prix-sarjan voitto:

  • 2014

Kansainväliset voitot:

  • 2016 HIHS 140 cm two phases
  • 2017 HIHS 140 cm two phases
  • 2019 Lilleström 140 cm Speed Derby

Hattel Horse ei tule olemaan sama ilman Miinaa. Tack, fina gumman, för allt vi har haft tillsammans.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *